Pebble smartwatch test

Pebble Smartwatch test

Slimme brillen, horloges en zelfs ringen staan op het punt om door te breken. 2014 wordt het jaar dat steeds meer wearables op de markt komen en consumenten er voor het eerst mee kennismaken. Na eerder al uitgebreid met Google Glass en Estimote Beacons getest te hebben werd het voor mij tijd om ook eens een smartwatch te proberen. 

Het is nu al dringen op de markt voor smartwatches. Grote fabrikanten zoals Samsung en Sony hebben modellen beschikbaar, maar ook nieuwe spelers zoals Pebble, Toq en Martian proberen een positie te veroveren. Ook Google kondigde recent aan met een eigen smartwatch te komen. Wij kozen er voor om de Pebble eens nader onder de loep te nemen. Omdat dit een van de weinige apparaten is die goed communiceert met zowel Apple als Android telefoons. Want ook de smartwatch is een wearable die nog steeds je mobiele telefoon nodig heeft voor veel functionaliteiten. Bijzonder aan de Pebble is trouwens dat de financiering volledig werd gecrowdfund via Kickstarter.

Wat het eerst opvalt aan de Pebble is het feit dat deze knoppen aan de zijkant heeft en geen touchscreen. Dat ziet er wat knullig uit in deze tijd. Daarnaast heeft Pebble gekozen voor een scherm op basis van e-ink technologie waardoor het kleur mist. Tegelijkertijd levert dit nadeel wel een belangrijk voordeel op voor de drager. Waar andere smartwatches nagenoeg iedere dag opgeladen moeten worden, gaat de batterij van de Pebble 5 - 7 dagen mee.

Voordelen:

  • communiceert met zowel Android als iPhone
  • lange batterijduur
  • relatief goedkoop
  • eenvoudig in gebruik
  • ideaal notificatie apparaat
  • werkt als afstandsbediening (voor bijvoorbeeld muziek, Hue verlichting)

Nadelen:

  • zwart / wit scherm
  • beperkte input mogelijkheden (knoppen, maar bijvoorbeeld geen spraak)
  • design
  • telefoneren niet mogelijk (wel gesprekken beantwoorden / negeren)
  • instabiele bluetooth verbinding

Voor wie smartwatch apps wil ontwikkelen voor de Pebble is het goed om te weten dat er een SDK beschikbaar is voor MacOSX, Windows en Linux. Maar je kunt simpele zaken ook via SimplyJS (Javascript) en CloudPebble (Browser based) ontwikkelen. Pebble gebruikt een eigen (gesloten) OS. Ontwikkelen voor de Pebble lijkt enigszins op programmeren in C.

Het was voor mij even zoeken naar het praktische voordeel van een smartwatch, maar na een paar weken is het duidelijk dat de toegevoegde waarde ligt op ultra simple zaken. Notificaties, agenda, checkins, tweets lezen en weer informatie raadplegen. Het aantal, maar vooral de variatie in het type apps is helaas nog niet heel groot. Maar mijn iPhone blijft wel steeds vaker in mijn broekzak zitten. App berichten lees ik op mijn smartwatch, evenals de gemiddelde snelheid tijdens het hardlopen. 

Het is mijn verwachting dat de mobiele telefoon steeds meer een domme 3G / 4G hub wordt waar andere wearables zoals smartwatches en brillen verbinding mee maken. Smartwatches zijn volgens mij wel een blijvertje en worden op dit moment door de Nederlandse jeugd al omarmt. Ik ben erg benieuwd naar de nieuwe modellen waar Samsung, Google en wellicht Apple mee komen, want de Pebble is voor mij nu nog te beperkt in zijn mogelijkheden.

Image

Reactie plaatsen