Introductie Google Glass apps
17 Oktober 2013 - John Kivit
Google Glass is de volgende stap in de verdere integratie van technologie in ons dagelijkse leven. Sinds ik begin dit jaar voor het eerst een Google Glass zag, laat het idee om hier mooie toepassingen voor te maken me niet meer los. Maar waar begin je en hoe werkt het eigenlijk? In dit artikel antwoorden op de belangrijkste vragen over Google Glass en apps.
Wat is Google Glass?
Google Glass is een draagbare computer met een ‘head mounted display’ in de vorm van een bril. Niet veel zwaarder dan een gewone zonnebril maar boordevol technologie. De bediening gaat via je stem en een klein touchpad op de rechterpoot van de bril. Beelden worden via een mini projector en een prisma als het ware op je oog geprojecteerd. Het transparante beeld zit daarbij rechtsboven van je normale kijklijn. Google Glass is als het ware ‘picture in picture’ in je eigen blikveld. Glass maakt verbinding met het internet via wifi of via bluetooth op een (Android) smartphone. Onderstaande video legt de basis uit.
Welke technologie bevat Google Glass?
- Display: resolutie van 640 x 360. Volgens Google is de kwaliteitservaring vergelijkbaar met het kijken naar een 25inch HD beeldscherm vanaf een paar meter afstand.
- Camera: voor foto’s (5MP) en video (720p).
- Audio: via een ‘bone conduction transducer’. Geeft geluid door aan het binnenste van je oor door middel van vibraties tegen de zijkant van je schedel. Een techniek die ook in hoortoestellen wordt gebruikt.
- Touchpad: zorgt samen met de voice control voor besturing van het apparaat.
- Batterij: gaat bij normaal gebruik 1 dag mee en wordt opgeladen via micro USB.
- CPU, microfoon, wifi & bluetooth.
- Opslagruimte: 12GB is nog vrij.
Waar kan ik een Google Glass kopen?
Google Glass is op dit moment nog niet te koop voor consumenten. Binnen het Glass Explorer programma heeft een kleine, door Google geselecteerde groep van (Amerikaanse) ontwikkelaars en testers een exemplaar kunnen kopen voor $1.500. In Nederland bezit slechts een handvol mensen een Glass. Naar verwachting komt Google Glass in 2014 beschikbaar voor consumenten tegen een prijs van $300 tot $500.
Hoe ziet het beeld er eigenlijk uit?
De beelden van een Glass worden als een transparante, virtuele laag over je werkelijke beeld heen gelegd. In de onderstaande video zie je het door de ogen van een gebruiker.
Welke apps zijn er nu al beschikbaar?
De belangrijkste basisfunctionaliteit zit in de ‘OK Glass Launcher’. Met dit programma kun je door middel van spraakcommando’s zoekopdrachten geven, foto’s / video maken, navigatie instructies krijgen, berichten versturen, (video) bellen en content delen. De tijd en het weer zie je standaard. Ook steeds meer externe partijen maken Glassware, zoals de apps voor Google Glass ook wel worden genoemd. Zo hebben CNN, Elle, Evernote, Facebook, New York Times, Twitter en Tumblr inmiddels applicaties beschikbaar. Een uitgebreid overzicht vind je in deze Google Glass Application List.
Hoe bouw je apps voor Google Glass?
Google Glass is nu nog voornamelijk een content consumptie en sharing apparaat. Ontwikkelaars kunnen tekst, foto’s en video in HTML vorm naar de gebruiker sturen. Ieder item (card) wordt in een soort van tijdlijn weergegeven. Aan een item kunnen weer menu acties worden gekoppeld (zoals delen). Als ontwikkelaar heb je ook toegang tot de contacten en locatie van de gebruiker, mits deze daar toestemming voor geeft.
Google Glass is een Android (4.0.4) apparaat. Google werkt aan een Glass Development Kit (GDK) met meer mogelijkheden, maar je kunt nu al de bestaande Android SDK gebruiken om applicaties voor Google Glass te ontwikkelen. Om informatie te verzenden en ontvangen naar jouw Glassware communiceer je via de Google Mirror API. Voor de achterliggende intelligentie van jouw Glassware kunnen daarom bestaande programmeertalen zoals Java, .Net en PHP gebruikt worden. Meer informatie is te vinden op de Google Glass developer portal.
Waar moet je op letten bij de ontwikkeling?
Google Glass is een compleet nieuwe ervaring en niet te vergelijken met de gebruikerservaring op een PC of smartphone. Glass is bedoeld om de juiste informatie op het juiste moment te tonen aan de gebruiker zonder daarbij ‘in de weg’ te zitten.
Google geeft vier vuistregels die je kunt gebruiken bij het ontwikkelen van goede apps:
- Design for Glass: design en gebruik moeten volledig worden afgestemd op de specifieke eigenschappen van het apparaat. Kopieer niet klakkeloos de user interface van een ander platform.
- Don’t get in the way: gebruikers willen informatie op het moment dat ze er om vragen, niet op onverwachte momenten. Zorg dat de gebruiker altijd de volledige controle heeft.
- Keep it timely: informatie moet up-to-date zijn, op het juiste moment binnenkomen en in de juiste context worden geplaatst. Relevantie is cruciaal.
- Avoid the unexpected: voorkom nare verrassingen. Vraag altijd om toestemming voordat je iets uit naam van de gebruiker doet.
Tot slot
Zit je ook te denken om in de toekomst Google Glass te gebruiken in jouw digitale strategie? Shareforce denkt graag met je mee over de mogelijkheden. Wearables zoals Glass gaan de markt fundamenteel veranderen en dan kun je er maar beter vroeg bij zijn!