Google Glass Explorer ervaringen

Google Glass box

Sinds begin van dit jaar zijn we bij Shareforce in het bezit van een Google Glass. Als een van de eerste ontwikkelaars in Nederland zijn we toegelaten tot het Glass Explorer programma en hebben we deze kans ook direct aangegrepen om te starten met het ontwikkelen van apps voor Glass.

Formeel is Google Glass nog niet verkrijgbaar voor Nederlanders. Google verkoopt Glass alleen aan personen die bereid zijn $1.500 te betalen, een US adres én een US creditcard hebben. Maar inmiddels hebben enkele tientallen Nederlandse Glass Explorers deze beperkingen creatief weten op te lossen. Na veel moeite en omwegen lukte het ons ook om een Glass in handen te krijgen.

In deze blogpost mijn eerste ervaringen met het vernieuwende apparaat. Met daarbij een overzicht van de positieve en negatieve zaken.

POSITIEF

  • vernieuwend: Google Glass biedt een compleet nieuwe gebruikerservaring die met niets anders te vergelijken is. De mogelijkheden en toepassingen voor deze slimme bril zullen in de komende maanden pas echt duidelijk worden.
  • interesse: echt iedereen wil Google Glass proberen. Juist omdat het een compleet nieuwe ervaring is. Nagenoeg iedereen die Glass probeert is ook overwegend positief. Glass voelt goed, ondanks dat we moeten leren ermee om te gaan.
  • configuratie: verbinding maken met internet via wifi of via een smartphone is eenvoudig. Ook het installeren van nieuwe apps is een fluitje van een cent. Een druk op de knop is vaak voldoende. 
  • scherm: het transparante scherm is helder en meer dan scherp. 
  • gewicht: ondanks dat Glass boordevol technologie zit, is Google er in geslaagd het gewicht laag te houden. Ik gebruikte de Google Glass zelfs tijdens mijn hardloop rondjes en vond het een geweldige ervaring.

NEUTRAAL

  • voice control: je kunt Glass besturen met je stem. Voorlopig wordt alleen Engels ondersteund en werkt het niet altijd feilloos. Maar ook veel eenvoudige commando’s gaan wel direct goed.
  • timeline: alles wat je met Glass doet, wordt in een tijdlijn met zogenaamde ‘cards’ gezet. Dit is een logisch concept, maar als je een aantal lagen dieper in de interface komt, raak je meer dan eens de draad kwijt. 

NEGATIEF

  • batterij: hier kunnen we kort over zijn. Die is onvoldoende krachtig. Binnen 1-2 uur trek je bij volcontinue gebruik de batterij leeg. Meer dan eens zien we ook de melding dat Google Glass ‘te warm’ wordt tijdens het gebruik en daardoor niet optimaal functioneert. 
  • aantal apps: er zijn nu nog slechts een 20-tal apps die Google officieel beschikbaar heeft gemaakt voor Glass. Natuurlijk kun je zelf ook apps ‘sideloaden’ omdat het een Android apparaat is, maar voor een brede acceptatie door de consument zullen er veel meer nuttige toepassingen moeten komen. 

Naar verwachting komt Google Glass in 2014 ook voor consumenten beschikbaar. Tegen welke prijs en wanneer we een definitieve introductie op de Nederlandse markt krijgen is nog niet bekend. Persoonlijk denk ik dat dit op zijn vroegst eind dit jaar is tegen een prijs tussen de €500 en €1000.

Ik geloof in de toekomst van wearables zoals Google Glass. Alles is natuurlijk nog in een vroege fase, maar innovatieve bedrijven kunnen maar beter niet te lang wachten met zich te verdiepen in alle mogelijkheden. Loop je nu al met plannen voor Google Glass rond? Shareforce denkt graag met je mee over glass app ontwikkeling. Wil je Glass zelf eens proberen en ervaren? Meld je dan snel aan voor de Glass demo middag die we organiseren op 14 maart.

Image

Reactie plaatsen